CUM SA ALEGI SCHIURILE

Lățimea

Lățimea reprezintă dimensiunea de la mijlocul schiului. Un mijloc îngust este potrivit pentru virajele scurte și rapide, în timp ce un mijloc mai lat oferă flotabilitate în powder.

Radius

Radiusul este forma schiului, determinată de coadă, mijloc și vârf și se traduce prin raza de rotație a schiului, este calculat în metri și ne arată care este raza în care schiul poate face virajul de 360 de grade. Pentru ambele tipuri de radius eixistă avantaje și dezavantaje. Un schi cu radius scurt va fi mai rapid în viraje, în timp ce uns chi cu un radius lung va lua virajele mai greu, dar va fi mai stabil la viteză mare. Însă tehnologia își spune cuvântul, iar marile branduri au lansat o multitudine de modele de schiuri care combină radiusul scurt cu cel lung.

Radius

Întoarcere la 360 de grade

Tipul de schi

Mai mic sau egal cu 16 m

Scurt

Carving

17-22 m

Mediu

All-mountain, park&pipe

Mai mare sau egal cu 22 m

lung

Powder, big mountain

Profilul

Profilul reprezintă forma (îndoită sau nu) a schiului, de la vârf către coadă. Există trei tipuri de forme: camber, rocker (reverse camber) și flat.

Camber

Schiul este bombat în partea de mijloc, iar contactul cu zăpada se face cu precădere la vârf și la coadă. Atunci când schiorul aplică o presiune mai mare pe schiuri, contactul cu zăpada se face pe toata suprafața schiului. Cei care preferă viteza aleg, de obicei, astfel de schiuri.

Rocker (reverse camber)

Acest tip de schiuri oferă o manevrabilitate mult mai mare la viteză redusă și este recomandat începătorilor, deoarece canturile nu prind foarte bine zăpada, iar ei pot să învețe mai ușor mișcările de bază.

Rocker-camber

Dinc e în ce mai multe schiuri de tip ”all mountain” sau ”big mountain” sunt create cu această formă, care oferă manevrabilitate în powder, datorită formei rocker dinspre vârf) și oferă performanțe foarte bune pe zăpada bătătorită, datorită formei camber din zona clăparilor.

Rocker-camber-rocker

Datorită formei rocker din partea din față și a cozii, acest tip de schi are o mare manevrabilitate în powder, în timp ce forma camber din partea de mijloc ajuta canturile să prindă zăpada și oferă stabilitate. Este recomandat și începătorilor.

Rocker-flat-rocker

Performanțele unor astfel de schiuri sunt destul de apropiate de cele de tip full rocker. Diefernța este făcută de canturile care reușesc să prindă mai bine zăpada bătătorită decât cele ale schiurilor rocker.


CE DIMENSIUNE DE SNOWBOARD ȚI SE POTRIVEȘTE?

Cu atât de multe opțiuni la îndemână, alegerea dimensiunii potrivite pentru un snowboard poate fi dificilă. Totuși, ținând cont de câțiva factori importanți va face alegerea între modele mult mai ușoară.

Principalii factori care determină alegerea mărimii potrivite pentru un snowboard sunt:

  • Nivelul tehnic
  • Lățimea plăcii
  • Lungimea plăcii
  • Stilul practicat

Nivelul tehnic

În primul rând trebuie să te întrebi cât de bine te dai, de fapt (și fii sincer). Există plăci pentru toate nivelele de pregătire, de la începător până la expert. Nu este nici o rușine să îți cumperi o placă de începători – cel mai important este să ai echipamentul potrivit. Cu un snowboard bine ales, care corespunde nivelului tău, progresul va fi mult mai rapid și mai plăcut (a se citi: mai fără dureri).

Lățimea plăcii

Al doilea factor de care trebuie să ții cont când îți cauți un snowboard este lățimea plăcii. În mod ideal, bootsii ar trebui să fie puțin mai lați (1-2 cm) decât placa, astfel incât în timpul unui viraj vârful sau călcâiul bootului nu ți se va agăța in zăpadă. Având bootii doar un pic peste marginea plăcii, vei putea folosi gleznele pentru a controla presiunea virajului. Mai jost este un tabel care compară lățimea unui snowboard cu dimensiunea bootilor.

Mărime Boot (US Men’s) <7 8-9.5 10-11.5 11.5+
Lățime în mm 240-245 246-254 255-259 260+
Lățime Placă Narrow Regular Mid-Wide Wide

Lungimea plăcii

Al treilea factor și poate cel mai important factor din alegerea unui snowboard este lungimea sa. În trecut, era considerat suficient să măsori lungimea până la bărbie. Dar asta nu ține seama de greutatea persoanei. Dacă ești mai ușor decât media, alge un snowboard mai scurt. Invers, dacă ești mai greu decât media, alege un snowboard mai lung. Nu uita: cu timpul, modelul și mărimea snowboard-ului devin chestiuni de preferință personală.

Înălțime (cm) Greutate (lb) Lungime Snowboard (cm)
147 110 – 120 128 – 136
152 115-130 133 – 141
158 125-135 139 – 147
163 135-145 144 -152
168 140-155 149 -157
173 150-165 154 -162
178 160-175 159 -167
183 170-185 160+
188 180-195 160+
193 190-205 160+

 Stilul practicat și relieful favorit

Pe ce tip de snowboard ar trebui să te dai? Deși poți să folosești orice tip de snowboard pe orice fel de relief și indiferent de starea zăpezii, există plăci construite special pentru un anumit tip de relief, anumite condiții și anumite stiluri. De exemplu, e mult mai distractiv să te dai pe o placă de powder în powder și pe o placă de snowpark… ai ghicit… în snowpark. Nu pierde prea mult timp analizând multitudinea de oferte disponibile. Următoarele descrieri ar trebui să îți dea o imagine destul de bună a principalelor categorii de snowboard-uri.